Dış Cephe Boya işlemi dört ana maddeden oluşur. Bunlar pigmentler, bağlayıcılar, kimyasal katkılar ve çözücülerdir.
Pigmentler : Katı ve toz halindeki taneciklerdir . Boyaya, örtücülük, renk, dayanıklılık ve parlaklık özelliklerini bu tozlar sağlar.
Bağlayıcılar : Pigmentleri bir arada tutarak boya filminin meydana gelmesini sağlarlar. Boyaya, yapışma, sertlik, sağlamlık, dış etkenlere karşı dayanıklılık özelliklerini verirler.
Kimyasal Katkılar : boyanın özelliklerini iyileştirmek için kullanılır. Örneğin; küfe dayanıklılık ve akışkanlık gibi.
Çözücüler : Uçucudur ve boya uygulanırken, boyanın özelliklerini değiştirmeden inceltici görevi görürler.
Dış cephe boya çeşitleri
Akrilik : Akrilik kopolimer bağlayıcı esaslı, son kat dış cephe boyası dır. Yüksek alkali direncine sahip, güneş ışınlarına, yağış, nem ve deniz kıyısındaki tuzlu neme karşı son derece dayanıklıdır. Kolay sürülen, iyi örtücülük sağlayan, koruyucu ve dekoratif bir boyadır.
Silikonlu : Akrilik kopolimer bağlayıcı esaslı, silikonlu dış cephe boyasıdır. Yüksek su itici özelliğiyle yüzeyin su geçirmesine izin vermez. Yüksek alkali direnci ile rutubete, neme ve tuzlu suya karşı dayanıklıdır. Güneş ışınlarının boya filmini deforme etmesini ve renk değiştirmesini önleyerek uzun süreli kullanıma olanak verir. İçeriğindeki silikon sayesinde yüzeye nefes alma imkanı vererek biriken nemin iç ve dış cephelere zarar vermesini engeller.
Grenli : Su bazlı, akrilik kopolimer bağlayıcı esaslı, silikonlu ince desenli rulo ile uygulanan, rulo ile desen verilen, grenli mat dış cephe boyasıdır.Kendi kendini yıkama özelliği ile yağmurun yüzeye nüfuz etmeden akmasını sağlar ve yüzeydeki tozları temizler. Yüzeye nefes alma imkanı vererek biriken nemin iç ve dış cephelere zarar vermesini engeller.
Elastik : Akrilik esaslı elatik dış cephe boyasıdır, yüzelere nefes aldırır dış etkilere karşı dayanıklıdır kılcal çatlaklara karşı dayanıklıdır.
RENK SOLMASI;
SEBEB: Ultra viole (güneş ışını) dayanımı düşük boyaların uygulanması nedeni ile oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: Güneş ışınlarına karşı yüksek dayanıklılık gücüne sahip silikon esaslı güneş ışınlarını yansıtıcı özel pigmentlerden oluşan dış cephe boyaları tercih edilmelidir.
TUZ KUSMASI;
Sebeb: Beton ve sıva içindeki minerallerin su ile reaksiyona girmesi neden ile oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: cephe de , su emilimini engelleyen astarlar kullanılmalıdır.
BOYA KABARMALARI VE SOYULMALARI:
SEBEB: Boya filminin altında rutubet oluşması su buharı geçirgenliği olmayan boya kullanımı yetersiz yüzey hazırlığı uygun astarın kullanılmaması nedenleri ile oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: Gevşek,kabarık ve yapışmamış boya kazınarak yüzeyden temizlenmelidir.Düzgün bir zeminin oluşturabilmesi için ilgili alanlar dikkatlice zımparalanmalı ve macun uygulaması ile hazırlık aşaması tamamlanmalıdır.
YÜZEYDEKİ KİRLENMELER;
SEBEB: Düşük kaliteli pigment ve dolgu maddesi içeren boyaların kullanımı sonucunda boya filminin üzerinde kir,toz gibi izlerin birikmesi nedeni ile oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: Yüzey basınçlı su ile yıkanmalıdır.Eğer bu uygulamaya tel fırça ile temizlenip tozdan arındırılmalıdır.
MEVCUT ESKİ BOYANIN TOZUMASI:
SEBEB: Tekstürlü veya mat boya sistemlerinin tercih edilmesi nedeni ile oluşmaktadır.
BRÜT BETON YÜZEYLERDE YAPIŞMA PROBLEMİ:
SEBEB: Yüzeyde doğru astarın kullanılmaması, yüzey temizlik işlemlerinin doğru metotlar ile yapılmaması nedeni işe oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: Eski yüzeylerde kabaran alanlar kazınarak temizlenmelidir.
ÖRTÜCÜLÜK PROBLEMİ:
SEBEB: Boyannın düşük örtücülük özellikli pigmentler içermesi veya fazla inceltilerek uygulanması nedeni ile oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: Astar yüzey emiş gücünü eşitleyerek farkı örtücülük gücü oluşumunu engellemektedir.Bu nedenle uzun ömürlü bir boya sistemi için mutlaka astar kullanılması gerekmektedir.Astar üzerine uygulanacak son kat boyanın kalitesi de örtücülük için büyük önem taşımaktadır.
YÜZEY ÇATLAKLARI:
SEBEB: Yapının zaman içerisinde oturması ve rötre (sıvanın kürlenmesi esnasında oluşan yüzey çatlakları)nedeni ile oluşmaktadır.
PENCERE DOĞRAMALARI
BOYA KABARMASI & BOYALARDA PUL PUL DÖKME
SEBEB : Nefes almayan esnek olmayan boya sistemlerinin kullanılması nedeni ile oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: Mümkünse tüm eski boya tabakası,yüzeyden kazınarak temizlenmelidir.Aksi taktirde eski boyalı yüzeylerde,sadece kabaran kısımlar kazınarak temizlenebilir.Ardından tüm yüzeyler zımparalanmalı ham ahşap yüzeylere ahşap astarı Vısır fırça ile uygulanmalıdır.Sonrasında tüm yüzeye Demidekk Optimal,istenilen renkte ,fırça ile en az iki kat olacak şekilde uygulanmalıdır.
RENK SOLMASI:
SEBEB: UV Dayanımı yetersiz olan boya sistemlerinin kullanılması nedeni ile oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: Genellikşe bu tip yüzeyler eleltrostatik toz boya ile boyanmış olması sebebi ile,uygulanacak boyanın yüzeye daha yapışmamışını sağlamak için tüm yüzeyin çok iyi bir şekilde zımparalanması gerekmektedir.
KOROZYON;
SEBEB: Metal yüzeylerin havada bulunan oksijen rutubet veya diğer kimyasallarla reaksiyona girmesi ve boya filminin zarar görerek parçalanması nedeniyle oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: Korozyona uğramış kısımlara,mekanik yöntemler ile temizlenmelidir.
AHŞAP BALKON KORKULUKLARI
BOYA KABARMASI & BOYALARDA PUL PUL DÖKME;
SEBEB:Nefes almayan esnek olmayan UV dayanımı yetersiz boya veya vernik sistemlerinin kullanılması nedeni ile oluşmaktadır.
ÇÖZÜM:Sorunlu kısım zımpara ile iyice alınmalıdır.Ham ahşaba ulaşılan bölgeler mantarlaşma ve böceklenmeyi engelleyen Vısır astar ile astarlanmalıdır.Vernik sistem kullanılıkcaksa güneşin UV ışınlarına karşı ahşabı maksimum düzeyde koruyan,kabarma ,çatlama ve dökülmeleri engelleyen Benar UVR ile verniklenmelidir.
METAL BALKON KORKULUKLARI
RENK SOLMASI:
SEBEB: UV dayanımı olmayan son kat boya sistemleri ile yüzeyin boyanması nedeni ile oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: Güneş ışınlarına dayanıklı boyalar tercih edilmelidir.
KOROZYON ;
SEBEB: Metal yüzeylerin havada bulunan oksijen,rutubet veya diğer kimyasallarla reaksiyona girmesi ve boya filminin zarar görerek parçalanması nedeniyle oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: Korozyona uğramış kısımlar,mekanik yöntemler ile temizlenmelidir.
YANGIN MERDİVENLERİ
AŞIRI KİRLENME:
SEBEB: Mat boya sistemlerinin tercih edilmesi nedeni ile oluşmaktadır.
KOROZYON:
SEBEB: Metal yüzeylerin havada bulunan oksijen,rutubet veya diğer kimyasallarla reaksiyona girmesi ve boya filminin zarar görerek parçalanması nedeniyle oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: Korozyona uğramış kısımlar ,mekanik yöntemler ile temizlenmelidir.
BAHÇE DUVARLARI
KİRLENME: Mat boya sistemlerinın tercih edilmesi nedeniyle oluşmaktadır.
BRÜT BETON YÜZEYLERDE YAPIŞMA PROBLEMİ :
Yüzeyde doğru astarın kullanılması yüzey temizlik işlemlerinin doğru metotlar ile yapılmaması nedeni ile oluşmaktadır..
BAHÇE KORKULUKLARI
BOYA KABARMALARI:,
SEBEB: Nefes almayan,esnek olmayan UV dayanımı yetersiz boya veya vernik sistemlerinin kullanılması nedeni ile oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: Sorunlu kısım zımpara ile iyice alınmalıdır.Ham ahşaba ulaşılan bölgeler mantarlaşmaya ve böceklenmeyi engelleyen astarlanmalıdır.
KOROZYON:
SEBEB: Metal yüzeylerin havada bulunan oksijen,rutubet veya diğer kimyasallarla reaksiyona girmesi ve boya filminin zarar görerek parçalanması nedeniyle oluşmaktadır.
MERDİVEN KOVALARI
AŞIRI KİRLENME:
SEBEB: Mat boya sistemlerinin tercih edilmesi nedeni ile oluşmaktadır.
BOYA KABARMASI & BOYALARDA PUL PUL DÖKÜLME
SEBEB: Düşük nefes alma özelliğine sahip,alkid boya sistemlerinin kullanılması sebebiyle oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: Mevcut yüzey alkid boya ise,kabaran kısımlar kazınarak temizlenmelidir ve akrilik macun Blockfiller ile düzeltilmelidir.Ardından tüm yüzey iyi bir şekilde zımparalanmalıdır.
ASANSÖR KAPILARI
BOYA KABARMASI
SEBEB: Mekanik darbe nedeni ile oluşmaktadır.
ÇÖZÜM: Kabaran bölge kazınmalıdır.Antikorozif astar ile tamiratı yapılmalıdır.Tamirat sonrası yüksek mekanik darbe dayanımına sahip,poliüretan esaslı Hardrop AS/XP rulo,fırça ya da havasız tabanca ile uygulanmalıdır.
OTOPARK
ZEMİN BETONUN AŞINMASI:
SEBEB: Zemin betonunun mevcut araç trafiğine uygun bir boya sistemi ile korunmaması nedeni ile olumaştadır.
ZEMİN BETONUN TOZUMASI
SEBEB: Beton yüzeylerin yüzey koruyucu kaplama sitemleri ile korunması nedeni ile oluşmaktadır.
ÇÖZÜM:Tozumayı engelleyici yüzey hazırlığı yapılır.
DUVAR YÜZEYLERDE KİRLENME :
SEBEB: Silinebilme dayanımı düşük mat boya sistemelerinin tercih edilmesi nedeni ile oluşmaktadır.
OTOPARK ÇİZGİLERİ
YIPRANMIŞ ,RENGİ SOLMUŞ OTOPARK ÇİZGİSİ
SEBEB: Uygun olmayan boya sisteminin kullanılması ya da sürekli kullanım dahilinde olması nedeniyle boyanın yüzeyden aşınması ile oluşur.
ÇÖZÜM: Yüzey hazırlığı sonrasında,beton yüzeylerde su bazlı zemin astarı tek kat uygulanır.Ardındsn su bazlı zemin boyası iki kat uygulanır.